Brasseri Sture 1912
Restaurangen har sedan 1915 legat på samma adress och namnet Sturehof fick vara kvar under nästan 100 år. Under senare år har såväl namn som ägare och koncept ändrats i takt och ton med den verksamhet som bedrivits. Under 2020 fick nuvarande ägare syn på den, för tillfället, tomma lokalen, och såg dess potentialer. Det var en pärla, väl värd att förädla och ge tillbaka dess forna charm och välkomnande attityd. Jonas Lindvall, arkitekt ”Vi ville få tillbaka enkelheten och lättillgängligheten. Skapa en tidlös, avslappnad miljö, men ändå med klass. Med en viss homage till restaurangens grundare ville vi behålla namnet Sture och återskapa den känsla som förknippades med hans verksamhet. Mer åt klassiskt Brasserie än fine dining.”
Helt nytt, men ändå bevarat
Tillsammans med sina kollegor på Lindvall Arkitekter AB, Carl Tengström och Garo Chahbandarian, gjordes hela restaurangens layout och inredning om, där färgskalor i brunt, grönt och orange fick bli tongivare.
”Vi har gjort om det mesta, men behållit det som alltid varit karaktäristiskt för lokalen, det vill säga det fantastiskt vackra glastaket med sina franska liljor och tillhörande taklister och stuckaturer. Även de välvda, stora fönstren vid entrén finns kvar, vilket gör att man känner sig närmare stadens puls, men också mer lättillgänglig och inbjudande som restaurang. Det ska kännas lätt att slinka in.”
Enkelhet möter det klassisk eleganta
Enkelheten i de långa, väggfasta sofforna med sina småbord, möter det klassiskt eleganta i den fyra meter långa baren som är tillverkad av massiv Giallo Reale Rosso marmor. Lägg sedan till ett genomgående mosaikbeklätt golv, med infälld logotyp, och influenserna från mer sydeuropeiska miljöer blir tydliga. Väggarna är klädda i brunbetsad ekpanel och den brunbetsade, oljade eken finns även i de möbler som kommer från Stolab. Martin Johansson, vd Stolab ”Det har varit fantastiskt roligt att få ha varit med från början och kunna bidraga till att skapa en så speciell miljö. Vi har haft ett nära samarbete med Jonas team under hela projektet. När vi träffas och diskuterar detta, och även andra projekt, är det ofta mat och matupplevelser vi pratar om. Nu kunde vi förena våra passioner för möbler, inredning och mat i ett gemensamt projekt, Sture 1912.”
Jonas Lindvall, arkitekt ”Vi ville ha barpallar utan rygg för ett mer öppet och flexibelt sittande i baren. Det gjorde att Miss Button barpall från Stolab passade utmärkt. Hundranian stolar, med färgkombinationen brun ek och grön lädersits, är också mycket passande för den tidlösa, men samtidigt karaktäristiska känsla vi ville få fram och bli ett kännetecken för brasseriet.” Stolab har levererat Miss Button barpallar i oljad, brunbetsad ek och Hundranian stolar i oljad, brunbetsad ek med gröna lädersitsar till projektet. Restaurangen har cirka 60 sittplatser inklusive pallarna i baren.
Vällagad, okonstlad mat
Temat som finns i inredningen hittar man även i menyn, som bjuder på nutida mat och dryck med förankring i europeisk restaurangkultur. I god skånsk anda serverar ansvarig krögare och källarmästare David Kallós, vällagad, prisvärd mat som man blir mätt och glad av att äta. Inte konstigare än så.